Peru
Uncategorized

Kuchnia chińska w … Peru

Trochę historii

Podczas pierwszej wielkiej chińskiej imigracji w Peru około 1849 r. duża część migrantów szybko przystosowała się do kraju, który ich przyjął, ale zawsze zachowując tradycję kulinarną, z biegiem czasu Chińczycy zdecydowali się importować żywność ze swojego kraju pochodzenia, np. warzywa i inne przyprawy.
W miarę postępów Chińczyków w Peru postanowili otworzyć własne biznesy, w tym chińskie restauracje w Peru zwane „Chifa”, które były mieszanką kuchni chińsko-peruwiańskiej.

Pierwsza chifa w Limie została formalnie zainaugurowana w 1921 roku, była znana jako „Kuong Tong” (Chifa Canton), Peruwiańczycy, a zwłaszcza wyższe klasy Peru, zaakceptowali jedzenie, które zawierało słodko-kwaśny sos jako główną cechę, „ ryż chaufa”, miękkie zupy i inne przetwory tej kuchni.

Składniki

Peruwiańskie gospodynie domowe włączyły imbir, sos sojowy, jolantao, chińską cebulę, pekińską kapustę, pakchoy i wszystkie chińskie składniki, które już mogły, że zdały sobie sprawę, że mieszanka peruwiańskiego i chińskiego jedzenia jest naprawdę pyszna.

Chifa

W 1950 roku pierwsza książka kucharska „Chifa” została oficjalnie opublikowana w Peru, żywność „Chifa” stała się tak popularna i bardzo spożywana, głównie w stolicy Peru i innych ważnych regionach kraju, otwarto setki restauracji, które sprzedały tego typu potrawy pod nazwą „Chifas” lub „Chifa restaurant”.

Najpopularniejsze dania „Chifas” to: „Smażony Wantán”, „Spring Roll”, „Chanqui”, „Wantán Soup”, „Fuchifú Soup”, „Ti Pa Kay Chicken”, „Kam Lu Wantán”, „Chancho con tamarindo” oraz najpopularniejszy zwany „Rice Chaufa”.

To jedzenie bardzo różni się od jedzenia sprzedawanego w chińskich restauracjach, jedyne miejsca, w których możemy skosztować chifa, są w peruwiańskich restauracjach.

Peru jako przodownik

Peru to kraj Ameryki Łacińskiej, który ma największą liczbę chińskich restauracji „Chifa”, obsługiwanych głównie przez Chińczyków lub chińskich potomków.

W Peru spożywanie ryżu jest „niezbędne”, jest to najczęściej używany dodatek w kuchni peruwiańskiej, pozostawiając ziemniaka na drugim miejscu.

Większości posiłków „Chifa” towarzyszy biały ryż lub ryż chaufa i zazwyczaj podaje się je razem z napojem gazowanym o nazwie Inka Kola (peruwiański napój gazowany).

Ryż chaufa jest najpopularniejszym daniem chifa, słowo chaufa oznacza po kantońsku „smażony ryż”, oprócz tego, że podaje się go jako dodatek do innych potraw, podaje się go również jako danie główne, niektóre towarzyszy mu z wieprzowiną, kurczakiem , hot dogi, chorizo, skorupiaki, a nawet smażone ryby, zwłaszcza w północnych regionach Peru.

Pollo a la brasa

W ciągu ostatnich 20 lat ryż chaufa stał się towarzyszem „pollo a la brasa” (czyli coś podobnego do  pieczonego kurczaka), „pollo a la brasa” to danie w 100% peruwiańskiego pochodzenia i jest również nieuniknione we wszystkich restauracjach w kraju, związek „ryżem chaufa” + „ pollo a la brasa” tworzy nowe danie „mostrito”. Danie wybitnie popularne, cenione i konsumowane w Peru, wbrew temu co może się wydawać, jest zancznie bardziej powrzechny niż popularna świnka morska.