grill
Wypoczynek

Grillowanie – kilka porad

Grill – coś więcej niż przygotowywanie potraw

Grillowanie to długa tradycja. Grillowanie to nie tylko sposób przygotowywania potraw, to sposób na spędzanie wolnego czasu. W Polsce grillowanie znalazło rzesze zwolenników.

Wybór grilla

Tak czy inaczej najważniejsze jest to, że przed zakupem grilla musisz pomyśleć o tym, co najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, więc powodzenia. Czy to piknik, czy grill na świeżym powietrzu, grille na węgiel drzewny będą bardziej przydatne, jeśli chodzi o ich użyteczność i niezawodność. Przed zakupem grilla węglowego ważne jest, aby wiedzieć, do czego chcesz go używać i czy inne grille będą lepiej odpowiadać Twoim potrzebom. Na przykład grille gazowe są świetne, jeśli zależy Ci na wygodzie, ponieważ są znacznie łatwiejsze do zapalenia niż grille węglowe. Nagrzewają się również szybciej, a większość nowych modeli ma przydatny wskaźnik temperatury. Wielu preferuje grille na węgiel drzewny, ponieważ o wiele łatwiej je zabrać ze sobą lub przetransportować do innych części domu lub podwórka. W dzisiejszych czasach wiele osób również chce bezpieczniejszych wyborów, a wielu wolałoby nie obsługiwać zbiorników z gazem.

1. Mobilność
– Twój grill powinien mieć kółka
– Bardzo ważna będzie jego ergonomiczność i wydajność
– Nie ryzykuj uszkodzeniem grilla poprzez niedbały transport
– Niech twój grill będzie w stanie stać na zewnątrz i nie zostać ”zdmuchnięty”
– Zawsze wybieraj trwałe opcje
2. Nasze miejsce akcji
Najpierw musimy ustalić, ile miejsca do grillowania potrzebujesz. Jeśli gotujesz dla trzyosobowej rodziny, wystarczy 75-calowy kwadratowy grill, ale jeśli gotujesz dla większej rodziny, możesz chcieć czegoś większego. Nie wziąłbyś małego grilla na duże wydarzenie, ponieważ po prostu nie załatwi sprawy. Musisz upewnić się, że masz wystarczająco duży grill dla liczby osób, dla których gotujesz, w przeciwnym razie będzie miał ograniczone zastosowanie. Nie widząc go, bardzo trudno jest określić rozmiar grilla. Regał grzewczy ma na celu zwiększenie postrzegania jego wielkości poprzez dodanie większej przestrzeni użytkowej.

3. Komfort
Niektóre grille mają wbudowany zapłon za naciśnięciem przycisku, podczas gdy inne używają płynu do zapalniczek. Więc upewnij się, że wybierzesz taki, który ma już wbudowaną moc zapalania. Nie będziesz już musiał wychodzić i kupować płynu do zapalniczek, który z czasem może stać się drogi i jest szkodliwy dla środowiska. Jednym ze sposobów na uniknięcie lżejszych płynów jest używanie zamiast nich alkoholu. Spala się czysto, bez zapachu i nie pozostawia nieprzyjemnego smaku ani woni na jedzeniu, jak niektóre płyny do zapalniczek. Dostępność jest kluczem do czyszczenia grilla. Ułatwia to dostęp do popielnika i ogranicza przypalanie potraw. Pokrywa pomaga również chronić przed robakami i owadami, które od czasu do czasu mogą się wkraść. Upewnij się, że wybierasz grill z pokrywą, aby spowolnić ucieczkę ciepła i poprawić wrażenia z grillowania. Już nigdy nie będziesz musiał martwić się o gotowanie jedzenia pod stosem dymu.
4.Jakość
Bardzo ważne są również materiały, z których wykonany jest grill. Długowieczność i jakość zależą od materiału budowlanego. Na przykład grille ze stali nierdzewnej mogą wytrzymać zarówno pogodę, jak i ciepło z grilla, ponieważ nie korodują łatwo ani nie tracą przyczepności. Najlepsze grille wykonane są z lekkich i wytrzymałych materiałów. Staraj się trzymać z dala od kratek, które mają farbę; farba na nich może łatwo się odkleić. Najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę w grillu, jest przepływ powietrza.